8 listopada to dla większości ludzi zwyczajny dzień, który nie różni się znacząco od wszystkich innych dni powszednich. W rzeczywistości jednak tego dnia obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Z wielu względów nie jest to oczywiście zbyt popularne święto, jednakże dotyczy ono bardzo ważnych, szczególnie w dzisiejszym świecie, zagadnień związanych ze zdrowym odżywianiem i stylem życia.

W dzisiejszych czasach dużo słyszy się właśnie o zdrowym, ekologicznym jedzeniu oraz o tym, jak to jedzenie wpływa na nasze zdrowie. Jednak jak to wygląda w praktyce i czy faktycznie jesteśmy tym, co jemy?

Jedzenie jest dla każdego z nas, a właściwie dla naszych organizmów, źródłem energii i wszystkich składników potrzebnych do życia. W pewnym sensie możemy przyrównać je do paliwa, dzięki któremu możemy normalnie funkcjonować. Idąc tym tropem, ktoś teraz mógłby zapytać, czy jakość albo rodzaj tego paliwa ma wpływ na nasze funkcjonowanie. Odpowiedź na to pytanie brzmi oczywiście tak. To, w jaki sposób i kiedy się odżywiamy, ma znaczący wpływ na stan naszego organizmu, jednak nie jest jedynym czynnikiem rzutującym na nasze zdrowie. Podstawowym pojęciem, które kojarzy się ludziom z jedzeniem, jest kilokaloria (kcal). W dietetyce określa ono zawartość energetyczną danego posiłku. Kilokalorie dostarczają nam energii do codziennego funkcjonowania, jednak spożywanie zbyt dużej ilości kalorii sprawi oczywiście, że ich nadmiar zostanie zmagazynowany w naszym ciele. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wynika z wielu czynników, m. in. naszego wieku, poziomu aktywności fizycznej czy nawet wykonywanego zawodu.

Ludzki organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje wielu składników dostarczanych w odpowiednich ilościach. Możemy jednak wyróżnić trzy najważniejsze składniki, do których należą białko, węglowodany i tłuszcze. Są to tzw. makroskładniki i to one w największym stopniu mają wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Procentowe zapotrzebowanie na makroskładniki, tak jak w przypadku zapotrzebowania kalorycznego, zależy od wielu czynników. Zapotrzebowanie na w/w składniki będzie inne dla licealisty, którego jedyną aktywnością fizyczną są lekcje wf-u, a inne dla studenta, który poza wykładami gra w piłkę i trenuje karate. Źródła poszczególnych makroskładników również będą się różnić. Białka znajdziemy głównie w mięsie, jajkach, nasionach roślin strączkowych czy produktach mlecznych. Węglowodany występują głównie w pieczywie, płatkach owsianych, warzywach i owocach. Źródłem tłuszczów są natomiast niektóre ryby, oliwa oraz orzechy.

Bardzo dużą rolę w prowadzeniu zdrowego trybu życia odgrywa także ilość i jakość spożywanych przez nas płynów. Oczywiście, najlepszym napojem, jaki możemy spożywać – i to w prawie nieograniczonych ilościach – jest najzwyklejsza w świecie woda. Dorosły człowiek powinien pić średnio 1,5 litra wody dziennie. Zapotrzebowanie na wodę rośnie wraz ze zwiększeniem naszej aktywności fizycznej. Jednakże w przeciwieństwie do zapotrzebowania na kilokalorie, zapotrzebowanie na wodę nie maleje w przypadku prowadzenia mało aktywnego trybu życia. Zwykła woda jest najlepsza dla naszego organizmu, jednak nie oznacza to, że nie możemy spożywać innych napojów. Oczywiście, codzienne picie kilku szklanek pepsi z pewnością nie służy naszemu zdrowiu, ale nie dajmy się zwariować. Prowadzenie zdrowego trybu życia nie polega na jedzeniu tylko samych warzyw i popijaniu ich wodą. Wszystko jest dla ludzi, jednak trzeba zachować umiar.

Podsumowując, Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania na pewno nie jest najważniejszym świętem w roku, jednak przypomina nam o tym, byśmy dbali o swoje zdrowie, by móc lepiej, dłużej i przede wszystkim zdrowiej żyć.

 

Bartłomiej Rydzewski, kl. 2AG