Otyłość to bardzo poważny problem w czasach nam współczesnych. Według danych z oficjalnej strony Narodowego Funduszu Zdrowia, nadwagę ma trzech na pięciu dorosłych Polaków, a co czwarty jest otyły. Przez najbliższe kilka lat ponad 30% obywateli Polski będzie chorowało na otyłość i choroby współistniejące.

Najczęściej przyczyną nadwagi i otyłości są: złe odżywianie, stres, brak aktywności ruchowej oraz podjadanie między posiłkami. Niestety, często z powodu wykonywanego zawodu, braku czasu czy chorób genetycznych nie możemy pozwolić sobie na różnego rodzaju aktywności fizyczne lub po prostu nasz organizm nie jest w stanie funkcjonować bez odpowiedniej ilości kalorii w diecie. Zbyt duża waga może prowadzić do wielu chorób: cukrzycy typu 2, problemów ze stawami i kośćmi, nowotworów i wielu innych.

Jak w prosty sposób możemy utrzymać naszą wagę w normie? Wystarczy zbilansowana dieta i dodanie do codziennego życia lekkiego, ale regularnego wysiłku fizycznego. Codziennie musimy pamiętać o bardzo ważnym posiłku – śniadaniu, które przez wielu z nas jest pomijane, najczęściej z powodu braku czasu. „Ciężkie” dania i fast foody możemy zamienić na „lekkie” dania i zdrowe przekąski. Wiele zdrowych, smacznych i łatwych przepisów możemy znaleźć na przykład na Instagramie, osobiście polecam konto fit.martinka. Codzienny spacer z psem możemy wydłużyć o kilkaset metrów, do szkoły możemy przyjechać rowerem zamiast autobusem - te czynności chociaż w małym stopniu zastąpią treningi na siłowni, a nie stracimy na nie dużo czasu.

Można z łatwością zauważyć, że do zachowania zdrowego trybu życia i odpowiedniej diety nie potrzebujemy wiele, a może nam to przynieść dużo korzyści. Należy pamiętać, że zdrowie mamy tylko jedno i musimy je szanować. Do artykułu dołączam przepis na przykładowe danie: pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu.

 

Bartosz Marchewka, kl. 2CG

 

 

PLACUSZKI BANANOWO-SZPINAKOWE

PRZEPIS na 10 placuszków:

Łączymy 135g banana, jajko, 30g szpinaku i blendujemy na gładką masę, później mieszamy z 50g mąki ryżowej oraz łyżeczką proszku do pieczenia. Smażymy na suchej patelni pod przykryciem kilka minut do pojawienia się bąbelków, następnie przewracamy na druga stronę i po chwili zdejmujemy.

Smacznego.

 

 

 

 

 

 

 

Źródła:

https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-centrali/otylosc-choroba-wagi-ciezkiej,7355.html - dane o ilości ludzi z nadwagą i chorujących na otyłość w Polsce
https://www.instagram.com/fit.martinka/ - link do konta na Instagramie, na którym znajduje się wspomniany w artykule przepis