Warning: Use of undefined constant JMF_THEMER_MODE - assumed 'JMF_THEMER_MODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/czachowski/public_html/plugins/system/djjquerymonster/djjquerymonster.php on line 210
Dzień Gumy Balonowej

3 lutego to dzień, w którym obchodzone jest święto gumy balonowej lub po prostu gumy do żucia. Szczerze mówiąc, gdy znalazłam ten temat, zdziwił mnie sam fakt, że taki dzień istnieje. Później, gdy zaczęłam się bardziej nad tym zastanawiać, dotarło do mnie, że chyba nigdy nie spotkałam osoby, która powiedziała mi, że nie lubi gum do żucia. A gdy ktoś otwiera paczkę tych małych drażetek, wszyscy nagle są chętni, by je żuć. Dlatego sądzę, że wszyscy ją uwielbiają. A jak nie wszyscy, to z całą pewnością większość naszego społeczeństwa. Ponadto, w różnych sklepach można zauważyć ich ogromne ilości. Myślę więc, że to właśnie z tych powodów stworzono akurat takie święto.

Jak powstała balonowa? Balonową stworzył Amerykanin Walter Deemer w 1928 roku. Tak, to właśnie jemu zawdzięczamy jej istnienie, przypisany do niej kolor oraz to, że jesteśmy w stanie zrobić z niej balony. (Znaczy, kto potrafi, ten potrafi, ja na przykład nie umiem). Historia jest taka, że próbował on osiągnąć maksymalną elastyczność gumy i potrzebował jakiegoś barwnika. Niestety – lub stety – miał tylko ten o kolorze różowym. Popularność tego koloru wzrosła do tego stopnia, że od tamtej pory do dziś produkują ją w tym wydaniu.

A czy kiedykolwiek zastanawialiście się, co tak naprawdę wchodzi w jej skład? Ja też nie! Aczkolwiek codziennie uczymy się czegoś nowego, więc napiszę poniżej, z czego jest zrobiona „bubleegum”. Podstawowe składniki to: baza gumowa (są to różnego rodzaju żywice, żeby się lepiej żuło), cukier puder, syrop skrobiowy (czyli substancja słodząca), substancje smakowo-zapachowe i barwiące. Czy to zdrowe? Cóż, żucie gumy w jakiś sposób sprawia, że się uspokajamy i zapamiętujemy lepiej. To jest z całą pewnością zaleta tego „cukierka”. Natomiast długotrwałe żucie gumy z cukrem może skutkować bólem brzucha i innymi dolegliwościami trawiennymi. Może to również prowadzić do powstawania nieprzyjemnych wrzodów. Mówiąc wprost – należy żuć z umiarem.

owca

Źródło zdjęcia:

https://unsplash.com/photos/vMs-ILYPUJk?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditShareLink